Tuesday, November 24, 2009

Cerita roadtax mampuih

Tadi. Dengan kebenaran bos, gua terpaksa keluar sat p renew roadtax moto. Dah 2 minggu rupanya gua naik moto yang dah mati roadtax rupanya. Tak perasan. Sungguh² tak perasan. Alhamdulillah tadak jadi apa-apa.

Banyak jasa moto tu. Gua beli dari Pakcik Helmi (Pilot bos gua) lepas gua pindah Penang. Moto itu la gua henjut p kerja. P beli barang. Beli makanan dan sebagainya. Sungguh convinience untuk bergerak di Penang dengan moto. Tade masalah jam dan boleh menyelit² serta boleh parking di mana² gua suka. Bab kena saman itu lain cerita. Setakat ni, kalau tak silap ada 4 saman MPPP dah. Kes parking atas divider jalan. Tapi gua pedulik apa.

Ok kembali ke topik.

Seperti biasa, lepas dapat kebenaran, Gua p ke Kur*ia Insurans di Jalan Selamat, Penang. Bawak RM200. Gua p naik moto. Tadak roadtax tu. Hentam sajalah. Jangan ikut ye perangai camni. Tapi nak buat lagu mana, emergensi. Hehe.

Gua pun masuk opis dia. Ada 2 kaunter. 2 kerani. Jinjang mari punya kerani.

Kerani kaunter Kur*ia (KKK): Morning Mr .... err

Gua: Yusman.

KKK: Ya morning Mr Yusman. Ada apa ?

Gua: Saya mau renew insurans moto saya ni. Roadtax sudah mati.

KKK: Owh ok. Sebelum itu kita mau bagitau aaaa ... sekalang ini kita sulah tak ada insurans 3rd party. Mesti buat semua 1st party.

Gua: Ok. By the way sejak bila aaa ini undang² tak kasi buat 3rd party?

KKK: Sejak bukan September haritu maa. Semua kenderaan bawah 10 tahun tak boleh buat 3rd party lagi maaa. Encik tadak tau ka?

Gua: Ntah. Takpa la. U kira la dulu.

KKK: Encik datang dengan moto ka ? Kita kena tengok itu moto la. Baru boleh tau berapa amaount mau insured.

Gua: Ya la ... moto gua ada luaq tu. Kalau lu mau tengok, p la. Gua malas mau p tengok. Hari-hari gua tengok itu moto.

KKK: Takpa takpa. Kita tak boleh estimate di sini saja.

Pulak. Tadi punya la yo yo tanya. Ni sure pemalas punya kerani ni. Takpun ada niat dah nak kelentong gua. Takpa kita tunggu tengok.

KKK: Ok aaa... ini jumlah kita mau insure u punya moto: RM 284 saja, based on RM3000 current value.

Gua: Ha? Oi lu gila ka. Ni moto Kriss la. Bukan harley davidson. Tahun 2005 punya. Sekarang sudah 4 tahun. Gua beli second hand tahun 2007 pun Rm1900. U tarak tengok ka itu roadtax? Macam mana U estimate?

KKK: Hooo ya ka. Owh ya i tak perasan tadi. Ok kita estimate RM1500 saja loo. Insurans dia RM 142 saja lo. Sebab kita punya polisi untuk estimate ini moto tak boleh kurang dari RM1500 maa.

Gua: Ini macam bukan estimate. Ini sudah jadi fix. Baik Lu tampal saja depan pejabat cakap "KAMI ESTIMATE MOTO KAPCAI RM1500 -FIX". Baik gua terus renew insurans sekali dengan roadtax kat pejabat pos.

Dia gelak. Gua pun bukan marah dia. Gua cakap pun dalam nada lawak² saja.

KKK: Apa mau buat encik. Ini polisi syarikat maa. Kalau kita estimate RM 500 pun tapi kompeni cakap ini macam apa saya mau buat maaa. Tapi takpa, u boleh try tanya sama itu pejabat pos maa. Maybe dia ada rate lain maaa.

Berapa banyak maaa la ini Jinjang.

Gua: Okeh la kalo camtu. Nanti saya terai tanya sama itu pejabat pos dulu.

Banyak tu RM142 dia nak pau. Tahun lepas bayar road tax (bersubsidi) pun baru RM82. Ini tak pasal-pasal gua nak sedekah kat Kur*ia lagi 60 ringgit. Dah la tu, main estimate ikut rate kepala-bapak-dia pulak. Cheh.

Last-last, gua p pejabat pos Jalan Dato Keramat. Dipendekkan cerita, gua kena RM 72 ringgit saja. Siap terus buat roadtax di situ sekali ha. Owh ya. Pejabat pos guna Allia*z Insurans.

Heh. Selamat duit gua. Alang-alang sampai pejabat pos dan ada pulak duit berbaki, terus gua simpan sekali RM100 dalam ASW gua. Bukan apa, pelaburan masa depan. Sesak-sesak masa depan boleh jugak jadi penyelamat kan?

2 comments:

Anonymous said...

cina tu sendiri pun tak tau bab insurance..mana ada first party...its called comprehensive...just because the other one is called third party so dia main bantai ckp first party

Anija, said...

kat NZ lagi best, insurance keta moto tak wajib! Hehe