Wednesday, March 5, 2008

Ketagih nak pot pet pot pet

Mahalo !

Hoh! Sibuk! Semua orang sibuk! Sama ada memang sibuk atau buat-buat sibuk, wallahualam.

Buat masa skang ni, kami siiiiibuk sangat (insyallah bukan pura2 sibuk) sehinggalah menjelang hari PRU ke 12. Tapi harini kami sempat jugak curi masa. Kebetulan banyak idea nak pot pet pot pet. So here it goes.

Semalam menjadi urusetia satu Pelancaran Program I-pintar oleh Paklah di Kepala Batas. Program di mana sekolah-sekolah luar bandar (yang terpilih) akan dibekalkan Papan Pintar sebagai Alat Pembelajaran yang berfungsi seperti papan hitam tapi berwarna, boleh insert gambar2, bleh print apa yang ditaip di papan tu dan sebagainya. Pendek kata, berinteraktiflah.

Berita lanjut mengenainya bleh didapati di sini.

Kami tamau komen pasai majlis tu. Biaq p la yang tu.

Ok kita tinggaikan sat pasai majlis pelancaran. Kami cuma nak pot pet pot pet pasai "kepentingan pembelajaran" ni saja. Sila amik maklum yang ulasan ini adalah pandangan peribadi kami saja. "Everybody has their own view". Jadi jangan amik peduli sangat la.

Kami tak pasti sama ada smart board ini mampu atau tidak menghadir/melahirkan modal insan yang berwibawa di masa depan. Bukan apa, dalam dok tengok dari jauh pelancaran tu dan dalam dok tengok budak2 sekolah yang mai (kena suruh mai) ke pelancaran tu, sesekali kami ada jugak dok terpikiaq akan beruntungnya dan pada masa yang sama kesian dengan budak2 zaman sekarang.

Beruntung bila memikirkan perbandingan antara budak2 zaman kami yang hanyalah generasi papan hitam dengan budak2 di zaman la ni. Sekolah kami dulu, ada papan hitam saja. Sesetengah sekolah MUNGKIN ada OHP (Overhead Projector). Zaman tu tak kenai lagi komputer. Era 90-an baru mai komputer. Tu pun pakai BIOS. Tadak segala macam Windows ni ha. Untuk word processor, yang ada hany Wordstar saja. Game pun kalo ada, hanyalah Prince of Persia. YM dan Blogspot jauh sekali.

Generasi yang dulu pulak lagi la. Kalo ikut abah, dulu punya generasi adalah generasi papan batu. Lepas tulis kena tonyoh dengan kain sebab nak tulis benda lain pulak. Pastu kalau nak p mana2, kena la usung ke hulu ke hiliaq membawak papan batu tu. Macam cerita Flinstones kata abah.

Dan kesian pun ada bila tengok budak2 la ni yang kecik-kecik lagi terpaksa diasak disumbat diajaq oleh mak bapak semata2 kononnya tamau bagi anak depa ketinggalan daripada anak orang lain. Ada kawan2 anak kami baghu 3 tahun dah kena masuk taska / smart learning etc etc. Apa budak tu boleh buat ? Bila ditanya, kawan2 kami tu kata sebab nak dedahkan depa dengan huruf, nombor dan sebagainya di awai2 umoq. Senang cerita nak bagi cerdik awai la. Tak mau bagi anak depa ketinggalan.

Baguih kata kami. Cuma soalan kami, hangpa tak kesian ka kat depa ? Depa tu budak. Apa depa nak ialah seronok. Nak main2. Main dalam erti kata main yg betoi2 main macam lego atau main kereta polis, keretapi mainan etc apa apa2 saja yang dia rasa nak main. Bukan dok p paksa dia p mengeja belajaq semua tu.


Sekadar hiasan
Kami dulu dapat sampai Keris Perak wooo !
Keris Emas kantoi sebab gagal ujian berenang.

Ntah la kan. Kami rasa kami lagi suka anak kami 'enjoy' sepuas-puasnya zaman dia kecik sampai la umoq dia dah 5 ke 6 tahun baru pelan2 nak hantaq dia p tadika / sekolah / segala smart learning. Kira dah besaq sikit la kan. Kami dulu pun mai umoq 6 taun baru arwah mak antaq p tadika supaya pandai bergaul dgn orang. Sebelum tu, seingat2 kami, keja kami hanyalah maaaaaaaain saja. Segala macam mainan kami ada. Lego, Kereta api, Kereta polis, kapai terbang kertas, peguin set yang naik tangga, beskal (lihat posting terdahulu; masa tu kami baru umoq 5 tahun)dan yang paling kami ingat, masa umoq kami 5 tahun lagi abah dah ajaq kami main mercun dan bunga api. Ada mercun katak, mercun ayam, mercun moto. Serius.

Agaknya itula sebabnya sampai kami dah ada anak sorang ni pun kami dok gila main mercun lagi. Tapi best apa.

Masa raya haritu di umah mentua di Johoq, berkerumun anak2 sedara kami ikut aku main bunga api dgn mercun dgn bunga api. Kesian kami tengok. Masing2 jakun tak pernah tgk bunga api sampaila kami start cucuh.


Juga gambar hiasan.
Budak dalam gambaq tu bukanlah
anak menakan aku yang dimaksudkan.

Bila suma dah mula main, kami nampak sangat malam tu apa maknanya "kegembiraan" menjadi sorang kanak2. Main bunga api sambil lari2 gelak, lepastu eksperimen p cucuh bunga api tu kat batu dan pokok bunga tok man dia dan macam2 lagila. Benda/perkara yang semacam/seumpama ni la yang bagi aku sorang kanak2 ni kena "enjoy" sepuas-puasnya dan yang (aku rasa) diinginkan/dimahukan oleh kanak2 terutamanya kanak-kanak yang membesaq di bandaq2 besaq / hutan batu. Depa nak main! Sebab tu kalo ada aku, anak2 menakan aku ni suka. Depa ajak aku p garden (taman permainan )la, ajak aku main bola la, semua sebab depa nak main yang mana aku rasa orang tua depa (ipaq duai aku) ni tak paham kehendak anak depa.

Yang depa tau, balik2 dok bukak ulang bukak CD Barney, dok ulang bukak Channel Playhouse Disney pastu dok suruh budak2 ni ajuk/ikut apa yang makhluk-makhluk ni dok buat kelalu. Ada ka patut ?

Rilek la. Depa kecik lagi !
Insyallah banyak lagi masa dan benda yang depa akan belajaq lepaih ni.

Sekian pot pet pot pet untuk hari ini.

*owh tak lupa, terima kasih pada yang wish besday kat kami. ngeh ngeh ngeh

1 comment:

dali said...

suka la baca post hang yg ni. masa kami kecik2 dulu pun x kene masuk skolah awal.seigt aku umur 5 thn kot baru join. padehal tadika kemas tu dpn ofis mak aku je.

kesian gk pakse bebudk skang masuk skolah awal. yg aku tau, pre-school ni mahal.. pehtu time umur 3/4 thn ni diorg tgh seronok nak main ja. emm..aku terpk, tak ke rugi bayo memahai?

aku igt nak tiru style mak ajar kami adik2 dulu. dia ajar sendiri kat rmh. wat flashcard ke, tulis jawi ke..ajar sendiri. kite seronok,anak2 pun seronok. bole bonding ape hehe. syukur b4 masuk tadika kami dah tau membaca. mudah2an Allah izinkan aku utk wat tu semua :)