Wednesday, August 30, 2006

Kenapa kalau boleh aku tak mau pindah balik ke Putrajaya ?

Hari ni 30hb Ogos, lagi satu hari nak merdeka. Macam biasa, lepas masuk ofis pagi-pagi, aku settlekan kerja aku, tgk surat², jawab surat², sign mana² yang kena sign dan check email opis kalau² ada apa maklumat terkini. Oh ya sesambil tu check email yahoo jugak.

Hummm nampaknya pagi ni dalam pukoi 10.15 aku kena ke IPK Kedah sebab ada urusan dgn pegawai di sana. Aku amik Pajero pejabat, drive sendiri ke sana. Hujan masih lebat. Kesian aku tgk pejabat IPK Kedah (Bahagian Pembangunan) yang airnya bertakung akibat longkang besar di luar jalan sana nu tersumbat. Air naik pelan² sampai ke paras buku lali. Bila aku tanyakan pegawai di situ, dia kata mmg tak dapek den nak buek apo sobab yang tersumbat tu longkang besar yg tepi jalan tu, bukan longkang dalam kawasan IPK tu. Ye tak ye jugak ....

Abaikan pasal tu, aku pun ada la sikit discussion dgn pegawai tadi. Bincang bincang bincang sampai kol 11.15 lebih kurang maka aku pun mula beransur keluar dari IPK Kedah. Perut dah mula berkeroncong mintak diisi sebab pagi tadi tak break the fast.

On the way tu, aku dok tuning² la jugak radio dalam pajero ni, aku nak dengar SINAR FM. Dalam dok tuning² sekali terlekat pulak Radio Siam pulak dan kebetulan lagu yang tgh dimainkan ialah lagu MADE IN THAILAND nyanyian Carabou. Lama dah aku tak dengaq lagu ni. Last rasanya dalam cerita Keluarga 99 (lakonan Saleh Yaakob, Mr Os, Putri Salbiah tahun 87 dulu). Aku pernah tanya arwah moyang aku, lagu tu dia kata apa. Since arwah moyang aku org Melayu belah-belah Petani / Setoi sana, dia paham la bahasa Siam ni. Dia kata lagu tu menunjukkan orang Siam ni bangga dengan negara depa. Orang Siam tak malu nak mengaku depa tu Made In Thailand. Lebih kurang lagu tu la maksud dia. Nah banding dengan kita yang nak sambut Merdeka esok ni, aku suka buat perbandingan tentang kita rakyat Malaysia yang masih malu nak mengaku Malaysia. Tgk gaya² pelakon kita sudah la. Asal berlakon, mesti ada darah campuran australia, english, german, somalia, timor leste, burkkina faso dan sebagainya. Tadak sorang pun yang betui² nak mengaku dia org Melayu sejati dari malaysia ataupun nak mengaku dia ada darah Jawa. Nak malu apa? Aku bangga apa aku ada darah belah Petani / Satun sana. Kira macam org Jawa yang menetap di Johor jugak la aku ni hehe ...

Ah termembebel pulak. Humm .... dengan pajero pejabat tadi, aku ke pejabat KEMAS, amik Encik XXX kawan aku, kami pun bergerak ke Kola Kedah. Tempat yang dituju: Kedai Gulai Ikan Temenung Panas di depan Kilang Padi di Kola Kedah sana nu. Ikan Temenung? Ha orang KL panggil IKAN KEMBUNG. Dipendekkan cerita, setibanya aku di sana, maka sekonyong-konyong bersantaplah aku dengan jayanya. Menu yang cukup senang: Nasi putih panaih², ikan temenung gulai panas² 2 ekoq, ikan temenung goreng panas² 2 ekoq, sayoq sikit, ulam-ulam dgn jantung pisang dan sambal belacan. ENcik XXX amik lebih kurang sama menu dengan aku: nasi putih, ikan gulai 2 ekoq, sayoq. Full stop.

Habih saja makan. Aku panggil tokei kedai suruh kira.

Aku: Paklong, mai kira ni ....
Paklong: Ya baikkkk .... Makan apa tah tadi ?
Aku: Nasi 2, ikan temenung gulai 4 ekor, ikan temenung goreng 2 ekoq, sayoq, sambai dengan ulam sikit ... jantung pisang pun ada sikit ni.
Paklong: Ayaq ?
Aku: Teh ais dgn kopi Radix panaih.
Paklong: Hmmm bla bla bla 2 , 3, 5 ... hmmmm mai 8 ringgit dah la.
Aku: Woh !

Gila ah bayangkan ikan saja dah 6 ekoq. Masak sedap pulak tu, kelas A punya power, bukan macam kat Taman Warisan di Putrajaya tu. Ayaq bukan ayaq lekeh-lekeh, kopi Radix tu. Tapi bila mai tang harga ? KIRA SEMUA BARU 8 RINGGIT. Terus bleh open table. kalau kat KL, hang makan hang bayaq tapi di sini, salunya macam tula, kadang² aku bayaq, kadang² kawan / ofismate aku bayaq. Alhamdulillah, masing² ada rezeki lebih. Mana nak boleh cari makan lagu ni ? Dengan murah, dengan sedap. Pergh ... TERBAIK! Serius kalau macam ni mmg aku TAKMAU balik dok Putrajaya dah. Biaqla aku dok kampung, tak dok KL asal hati aku tenang, makan mudah, sara hidup rendah dan yang paling penting, aku bahagia dok sini walaupun keja banyak.

Alhamdulillah .....

2 comments:

husna said...

8 ringgit??!!buleh blanje kite makan??hehe

PACAT said...

bkn keluarga 99 da... keluarga 89 kot... eh, ke... 96?