Wednesday, October 11, 2006

Aiyoo ......

Semalam sungguh rush. Ada mesyuarat + report tiba nak kena hantaq. Urgent pulak tu. Tak menang tangan. Dah la tengah posa, keja pulak tiba² banyak, dah tu opis pulak aircond tak berapa sejuk.

"Tengah repair" tu kata staff aku bila aku tanya awat panaih sangat dlm pejabat.

Jam dah 5.30 bila aku siap bind satu report di bilik percetakan. Abih keja aku. Lepas siap bind suma, aku boh dlm sampul, tulih address elok-elok lepas tu aku boh benda tu kat tray "surat keluar" untuk opis boy aku p despatch pagi esok (pagi ni).

5.45 ptg. Settle semua. Opis panas. Otak letih. Badan lesu. Tekak kering. Maklumlah posa. Lainla kalau tak posa.

Aku jalan balik p bilik aku. Kepala dok pikiaq apa aku nak beli untuk bukak posa sat lagi. Murtabak kat Pumpong pun ok jugak tu. On the way balik, bleh beli nasik kandaq kat Jerlun. Ai buke puase dengan nasik kandaq la deme ari nampaknye ye yob ? Terliur bunyinye.

Aku pegang tombol, cuba pulas. Stuck. HOH ! Awat kunci pulak ni ???? Ah sudah. Ni musti aku tertekan kunci masa kelam-kabut siapkan report tadi. Aduihhhh. Apa dugaan aku dapat petang ni. Kunci kereta, beg duit, kunci rumah semua dalam tu. HP saja yang dok ada dlm poket aku. Aku dah tensen sgt dah. Dah la letih, hangat, bilik pulak terkunci. Aku seluk poket, call staff aku yang ada simpan kunci-kunci pejabat ni. Pompuan pulak jawab "The number u have dialled cannot be reached at this moment". Dah sah sah dia katop HP takpun tgh dok beli makanan kat pasar ramadan ni. Hadoih. 2-3 kali aku try pun macam tu jugak. Aku p tempat dia, tgk² ataih meja dia, kot-kot la ada dia letak atas meja. Pun tarak.

Aku pening pala. Panaih saja rasa dlm badan ni. Mula nak jadi McGyver.
Aku amik clip kertas besaq, jolok2 dalam lubang kunci. Gagal.
Aku amik smart kad akses pejabat, try jolok kot celah² pintu. Gagal.
Masa makin berjalan. Dah 6.20 dah.

Last-last ...

Aku dah tension sgt dah ni. Habih satu pejabat aku melilau. Aku jumpak hammer kat tempat juruteknik opis ni ha. Apa lagi. Dgn bacaan Bismillah ku hayun hammer itu. Lepas tu, Sadaqallahhul'azim. Boleh bayang la kot no apa nasib tombol tu. Tepat 6.35 aku pun keluaq dari opis. Nuuu jauh lagi nu nak balik p Kangaq. 53km lagi. Aiyoh. Aku tatau la berapa byk markah posa aku kena potong semalam.

Habih segala impian murni nak beli murtabak semua.
Semalam bukak posa dgn ayaq kotak soya saja. Tu pun dalam kereta. Macam org KL la pulak. Cuma tadak traffic jam saja.

Kasihan.
Tombol mangsa keadaan.