Haritu. Gua balik Perlis. Kenduri staf opis gua.
Sekarang bulan 4. Permulaan musim harumanis, mempelam/mangga yang terbaik di Malaysia. Dan hanya ada di Perlis.
Harga dia? Koi lama koi melambung. Kalo tahun lepas rega dia dalam RM9/RM10 sekilo tapi tahun ni harga RM12 sekilo untuk buah gred A (lebih kurang 2 biji sekilo). Kalau gred B, sekilo ada la 3-4 biji buah. Mahal tapi gua sanggupkan jugak. Setahun sekali beb. Tu pun kalo menjadi.
Kami p kawasan pengumpulan harumanis di Batu Pahat. Lumayan beb. Kalau mai musim dia dan buah berbuah tanpa masalah (masalah cuaca / penyakit), satu pokok yang matang mampu menghasilkan buah yang nilainya hampir RM2 ribu, untuk satu-satu musim. Bayangkan kalo ada 1000 pokok.
Ni la rupanya pulut mempelam.
Sekali kena, tak cukup sepinggan.
Gua tak lepaskan peluang terhidang. Pulut dengan harumanis menjadi hidangan sarapan pagi semasa 2 hari di Perlis. Pulut tanak lemak bercampuq santan dihidang dengan hirisan mempelam memang satu yang amat gua rindui dan tak dapat dicari di Penang.
Jus Mempelam Harumanis. Likat. Sedap.
Terima kasih tak terhingga pada Chot dan Paklong Am atas hospitality yang tak terhingga sepanjang gua di sana.
Nanti gua balik pulak, gua janji bawak mi goreng sotong lagi sama nasik kandaq lagi. Jamu kawan-kawan. Banyak².
2 comments:
terliur...
erk! lama x makan pulut mempelam! waaahhh sedap nya nampak!
Post a Comment