Friday, December 3, 2010

Cerita Kopi-O

(hampir) Setiap hari, gua minum kopi O.

(hampir) Setiap hari juga, minuman berkaffein menjadi satu kewajipan kepada gua, tak kira kopi O, nescafe, kopi boss (tin), nescafe (tin), nescafe ais kedai mamak, nescafe tarik, kopi susu, white cooffe atau sebagainya. Sesetengah orang, kalo minum kopi dia pening. Bagi gua, perkara sebaliknya pulak yang terjadi bilamana gua pening kalo tak minum kopi. Duh.

Owh ya.

Dan Alhamdulillah, setakat ni, paras gula semua tiada masalah. Ini kerana gua juga ada satu habit minum air kosong/air mineral secara menggila, terutamanya selepas menum air berkaffien ni semua. Serius, setakat air mineral botol kecik, memang sekali teguk saja. Dan gua tak kisah kalau kena kerap ulang alik ke tandas.

Di Penang, ada bermacam jenis kopi O. Kopi O cina. Atau juga dipanggil kopi O kampung. Terbaik. Kalah kopi O muor 334 yang dibangga-banggakan oleh masyarakat dari selatan sana. Ini pilihan gua, cap tabik. Bukan Tabib Abdul Hadik. Sebut betul-betul. T.A.B.I.K. Salute. Memang sedap. Didatangkan dalam pek pracampur 2 dalam 1 bersama gula. Pahit-pahit kopi O ala kampungnya cukup memukau dan yang paling penting, tak manis sangat dan sesuai dicicah dengan sekut mayat atau roti kapal masa hujan sambil menyaksikan Malaysia (di)belasah Pak Supir dan penjual jamu kocok 5-1 haritu dalam AFF Suzuki Cup.Jadi, apa pilihan kopi O anda? (eceh buat survey macam kak Tas plak)

2 comments:

miSz tUna said...

dah lama tak minum kopi perut dah susah nk terima skrg ni. kalau milo kaw punye boleh la.

tp mmg org laki mcm gemar bebenor la kopi kn? hurmmmmmmm..

Hambali ® said...

tak jugeeee .... org pompuan pun ramai yang minat kopi gak .... nak nak nescafe