Thursday, September 11, 2008

Baju Biru

Hari ni 11/1/2008 (September Eleven).

7 tahun lalu.

Hari inilah hari yang merupakan bermulanya kecelakaan Amerika kononnya untuk menghapuskan Pengganas / Terrorisma. Hari di mana selepas pada hari itu orang sudah mula kenal perkataan Terrorisma, Pengganas, Osama Ben Laden, dan sebagainya.

7 tahun sudah.

Dan haritu juga bermulanya saat penghapusan kedaulatan bumi Afghanistan dan Iraq (baca: orang Islam secara umumnya).secara terang oleh Amerika Laknatullah.

7 tahun sudah.

Dan haritu jugalah hari aku beli sepasang Baju Melayu Biru di Wisma Yakin di KL masa praktikal di Cosmopoint, Jalan Raja Laut, KL. Baju tu nostalgia sebab aku beli dengan duit hasil titik peluh aku praktikal di situ. Zaman jadik student. Bayangkan hari2 ulang alik naik moto kapcai dari Dengkil ke Jalan Raja Laut,KL. Boleh patah pinggang.

Dan selama itulah sampai aku kawin tahun lepas (2007), aku tak pernah tempah/beli baju melayu.

Baju melayu ni banyak kenangan. Hari Raya dengan mama tahun 2002, tahun 2003 dan 2004 (Hari raya last dgn mama) dulu, majlis farewell malam Hoya-hoya dan banyaklagilah event sampaila masa dah kerja di Telekom, masuk keja Gomen dan masa hari meninggal/tahlil Mama pun aku pakai baju melayu tu.

Dan baju itulah juga aku pakai sampaila sekarang. Walaupun dah ada baju melayu lain.

Baru malam tadi aku pakai baju tu p terawih. Sangat2 selesa dgn diri aku. Pelik. Tak kecik tak besaq baju tu walaupun kadar perkembangan aku boleh dikatakan berlaku setiap tahun. Baju tu tetap aku rasa nice saja. Dan boleh lagi butang sampai atas. Hebat tukang jahit dia.

Cuma ada satu kesan berlubang kecik kena bara api rokok Gudang Garam (zaman isap gudang dulu). Tahun 2006 rasanya kena rokok tu.

Itu pun aku tak peduli. Aku pakai jugak sebab aku sangat2 selesa dan sayang dgn baju tu....


** nanti aku boh gambaq baju tu.

No comments: