Wednesday, June 27, 2007

Makan-makan Jalan-jalan (MMJJ) part One

Ya bagi menyambut seruan daripada Rumet, kali ini rancangan Makan-makan Jalan-jalan (MMJJ)akan membawakan ada meninjau tempat-tempat makan menarik sekitar Pulau Pinang.
Suka diingatkan di sini bahawa istilah tempat makan menarik bagi istilah kami (yakni aku dan Rumet) lebih menjurus kepada tempat makan "sedap tapi bukan jenis 1st class macam hotel atau mewah starbucks". Jadi lupakanlah hasrat anda sekiranya anda menginkan tempat makan sedemikian.

Bagi kami di MMJJ, tempat makan menarik adalah memenuhi 3 kriteria iatu:
1. Sedap
2. Sangat Sedap
3. Sedap dan Sedap Gila Tak Hengat

Antara tempat yang menarik adalah seperti gerai-gerai berpayung di tepi jalan mahupun ataupun gerai berbumbungkan kain terpan di lorong2 jalan kaki. Tempat seperti inilah yang sebenarnya mampu membuatkan anda angau dan ingin kembali ke Pulau Mutiara hanya untuk menikmati kesedapan makanannya.

Baiklah tanpa membuang masa kita akan menjengah ke satu gerai sarapan pagi antara terbaik di Pulau Pinang. Kita mulakan dengan sarapan pagi kerana sarapan itu penting bagi hidup kita. Gerai yang dimaksudkan adalah Gerai Roti Canai Jalan Transfer. Terletak di jalan transfer, (mmg betul2 tepi jalan, siap kereta lalu depan kita dalam 2-3 meter saja dari meja makan) gerai ini terkenal dengan roti canai kuah daging pedas + kuah dal taruk atas. Dijamin ! Benda ni tadak di Kola Lumpur punyala.



Deretan Periuk berisi kuah.
Woh terbaik.
Gambar terpaksa dirakam dgn cepat kerana kereta sedang melintas di belakang saya yang bertindak sebagai jurukamera. Terasa anginnya.



Keadaan Roti Canai Jalan Transfer.
Daging Pedas ada tertusuk di hujung Gerpu.

Juga terdapat di sini adalah telur masak yang ditaruk terus di atas roti bakar. So kalo nak makan roti bakar cecah telur, anda tak payah cecah lagi kerna roti tersebut sudah pun ditenggelami dgn telur separuh masak itu. Tahap bintang yg patuyt diberi: 5/4 bintang untuk masakan roti canai dan telur separuh masak + roti bakar. Marvelous.




Roti Bakaq + Telur Setengah Masak


Amaran awal: Awas bg mereka berperut sensitif, anda mungkin mudah membuang air besar selepas itu kerana kepekatan dan kelikatan serta kepedasan kuah taruk atas itu. Untuk makluman semua, Toilet tak ada berhampiran ya semua pembaca ....

Sekian paparan kali ini. kita jumpa lagi di MMJJ di lain episode.
Byeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

3 comments:

phachat said...

aku dh rase kecuq ni... SME, kalu ko wat blog psl makan2 ni aku rase sure rating ko mencanak2. peh maju n dikenali... ko mintak la makan pree dr gerai yg ko review tuh...

mudin001 said...

waa.. baguslah smey, kami mahu banyak lagi MMJJ! haha!

ephol said...

perrrghhh.... roti bakar tu bebetul menarik perhatian....