Wednesday, March 29, 2006

Mahal harganya ...

Assalamualaikum wbt
Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Aku tatau nak mulakan bebelan petang ni macam mana. Sedang aku sibuk menguruskan hal hal pejabat yang tak pernah habis, tiba2 aku dapat satu call dari Pengarah Bahagian Khidmat Pengurusan (atau dlm bahasa lainnya Bah Sumber Manusia) ICU, JPM, Putrajaya yang menyatakan aku telah ditukarkan dari Pejabat Pembangunan Negeri Perlis ke Pejabat Pembangunan Negeri Kedah Darul Aman bermula hari Ahad 1/4/2006.Terkedu jap. Nampaknya perjalanan karier aku dah mula menghasilkan corak. Dah mula menghasilkan hala tuju, dah mula satu lagi episod baru ....

Tapi Aku puas. Aku puas sbb aku rasa aku menjalankan kerja aku sehingga ke peringkat yang aku termampu. Umum mengetahui yang aku berbalah dgn CEO Negeri Kayangan ini dan aku terpaksa membayar harga yang mahal di atas keberanian aku ni yang pada sesetengah org berani tak bertempat. Mungkin ada yang mencebik mulut dan memperlekehkan tindakan aku yang menentang arus seorang pemimpin negeri tetapi apa yang aku nak katakan di sini ialah AKU PUAS. Aku rasa tak gadaikan PRINSIP HIDUP dan MARUAH aku demi menyenangkan hati sesetengah manusia yang hanya memikirkan tentang dirinya, tentang kekuasaannya, tentang kedudukannya. Sekurang-kurangnya dan semoga di akhirat nanti aku sudah boleh menjawab apa yang aku lakukan dalam tugas aku sebagai seorang yang diamanahkan untuk berkhidmat kepada negara. Sekurang-kurangnya aku berjaya membuktikan yang aku bukanlah hanya tahu bercakap tapi tak serupa bikin. Prong Prang Sana Prong Prang sini nak bendung rasuah, nak integriti, nak tu nak ni tapi bila tersepit di celah himpitan yang seumpama ini, habis terbang segala iltizam, habis terbang segala integriti, habis segala-galanya .... tapi AKU DAH BUKTIKAN ... cuma ia perlu dibayar dengan harga yang mahal.

Aku tatau nak kata macam mana lagi. Aku tak mampu nak ceritakan satu persatu apa yang jadi antara aku, PPN Negeri Kayangan, CEO Negeri Kayangan dan ICU, cuma aku katakan di sini yang harga untuk melawan arus menegakkan apa yang aku rasakan betul ini terlalu mahal harganya ......Terpulang pada semua untuk menilai atas apa yang terjadi pada aku. Bagi yang nak mencemuh, silakan, bagi yang ada rasa simpati, simpati kalian aku alu-alukan dan bagi yang sekadar membaca dan tiada sebarang komen, terpulanglah pada yang empunya diri.

Aku cuma boleh katakan aku puas.

No comments: