Friday, March 5, 2010

Cerita main kombat.

Haritu.

Gua lepak-lepak kat apartment tempat gua tinggal. Gaya bersantai di beranda rumah sambil menagih nokotin jenama Dunhill®. Melihat kanak-kanak era milenium di bawah sana berseronok bermain tembak-tembak. Ataupun main perang-perang.

Gua enjoy. Seronok tengok budak-budak tu main.

Semua pakai pistol plastik. Pelurunya? Dia pakai peluru pelastik yang hujungnya macam "pelocok" tu. Kalu betul² "aim" kat dahi, boleh melekat peluru tu dibuatnya.

Adat bermain, ada yang jatuh. Ada yang tergolek "dog". Ada bergaduh sebab kena tembak dalam keadaan tak bersedia. Ada juga yang menjadi "lubuk", yakni diijadikan sasaran utama oleh pihak lain, termasuklah juga kadang-kadang oleh ahli kumpulan sendiri yang belot. Biasanya, orang yang menjadi lubuk ni adalah mereka yang "big saiz". Sedap rupanya menembak ayam daging ni.

Macam-macam. Tapi Itulah dunia budak-budak, sekarang.

Sekurang-kurangnya kat tempat gua, masih ada kanak-kanak yang bermain dengan permainan yang ada unsur-unsur penggunaan fizikal. Jauh lebih baik jika dibandingkan dengan budak-budak yang tinggal di Kota Damansara, Taman Tun atau yang jenis rumah berpagar elektronik. Yang asik main komputer dan Playstesyen 24 jam. Jenis tak bergaul dengan orang. Biaq p lah kalu sama-sama budak² gaduh² sikit. Itu adat bermain. Itu resam berkawan. Dan perkara-perkara ini sebenarnya membuktikan bahawa ada komunikasi/interaksi secara sihat dan normal. Bukan komunikasi maya seperti facebook. Ini penting bagi perkembangan kanak-kanak, gua rasa.

Dulu-dulupun, gua pernah main perang-perang ni. Tapi itu dulu. Zaman sebelum wujudnya PlayStesyen® ataupun Blog ataupun Facebook mahupun Mp3.

Masa tu kami main senapang kayu. Ada sesentengah tempat main perang-perang guna caplong. Tapi caplong tak cukup thrill. Tak cukup sakit.


Inilah rupa caplong yang baru siap.
Pakai buluh.



Ni cara main dia. Tak umph sangat pasai kurang sakit.



Keratan rentas sebuah caplong.


Gua main senapang kayu. Senapang kayu, ataupun dikenali juga dengan senapang bemban lagi thrill. Lagi mph. Lagi "piauw" sakitnya. Antara teman sepermainan masa tu termasuklah Anas, Atan, Geroi, Am, Man Kecik, Pi'e, Wan Bagok, Apek, Pak Syed, Ee Bin Seng, Farid, Pakdi Watanapong, Najib, dan beberapa lagi yang gua lupa.

Pembuatan senapang bermula dengan melukis design/rupa senapang di atas kayu/papan tebal (biasanya dicuri dari kawasan pembinaan berhampiran). Kayu ni kemudiannya akan dipotong/digergaji mengikut ukiran tersebut. Design senapang bergantung pada imiginasi masing-masing. Ada yang dapat idea selepas menonton filem Rambo ataupun cerita "Nam; Tour of Duty" (cerita perang vietnam yang dibawakan khas oleh rokok Peryllis, mutu hitam emas). Macam-macam design senapang ada.



Gambaran Ilustrasi.
Senjata ampuh milik gua. Dulu-dulu.
Hehe.


Bahagian paling penting, semestinya pemacu, yang akan menentukan ke"power"an satu-satu senapang itu. Tempat pemacu diikat dengan getah dan diselit dengan seketul kayu kecil untuk meletak peluru.

Pelurunya pulak berbagai jenih, bergantung pada bahan mentah satu-satu tempat. Ada tempat pakai buat ceri, ada kampung pakai buah ceremai dan untuk yang lagi hebat, pelurunya menggunakan batang bemban yang diraut/dipotong.

Kami menggunakan batang bemban. Dipotong kecil-kecil sebesar dadu. Pedihnya peluru ni ialah dia mampu membuatkan sesiapa yang terkena tembakan akan berdarah dan menangis teresak-esak balik ke rumah untuk mengadu pada mak bapak.

Kawasan permainan adalah di sungai belakang rumah kami (dekat dengan Stdium Utama Negeri, Perlis). Tempat tu memang best. Selain ada sungai, kawasan tu juga banyak pokok-pokok besaq dan ada semak samun. Kami pernah jumpa anak ulaq sawa kalo tak silap. Wan Bagok yang menangkapnya. La ni Wan Bagok dah jadi cikgu sekolah dah. Cikgu Inglish. Hehe. Rasanya hobi dia mengumpul haiwan eksotik ni masih ada. Dan dengaqnya pun minggu lepas Perhilitan ada melawat rumah dia. Pasaipa tatau. Hehe.



Inila pokok bemban.
Batangnya cukup umph dijadikan peluru.


Ok berbalik pada cerita kombat ni.

Memang kawasan tepi sungai tu sungguh strategik untuk main perang-perang. Dan kalo tak salah gua, kami ada bina pondok/markas atas pokok (macam cerita DoReMi, PRamlee). Macam mana kami buat, gua dah lupa. Tapi buat secara gotong royong ramai-ramai sesama kami dan markas tu siap ada pagaq duri lagi. Pun guna dawai pagaq duri yang kami curi dari kawasan pembinaan berhampiran.

Cerita main perang kami ni mudah.
Macam biasa, musti ada 2 geng. Geng baik dan geng jahat.

Geng baik akan berkubu di atas pokok ataupun sekitarnya. Geng jahat akan serang dari pelbagai arah. Tugas geng baik semestinya mempertahankan markasnya. Dan tugas geng jahat adalah merampas kubu tersebut. Masa nilah, kehebatan seseorang "combat" ini akan teruji. Ada yang berperang secara gerila (berani mati/tahan sakit kena peluru). Ada yang penembak curi. Ada juga pembelot. Haha.

Dan biasanya, permainan akan tamat bila:
-peluru habih; atau
-orang jahat berjaya rampas markas; atau
-orang baik berjaya pertahankan markas; atau
-orang jahat / baik menangis dan balik umah sebab terkena tembak; atau
-mak bapak masing-masing mai ligan bawak rotan suruh balik rumah.

Tersenyum gua sorang-sorang bila teringatkan zaman gua. Serious gua rindu zaman tu. Dan teringat kat kawan-kawan sepermainan gua sedari kecik. Ada yang jadi cikgu, engineer petronas, inspektor shahab (pulis), jadi rambo (tudm), pegawai gomen, tutor dan macam-macamlah.

Ah.
Those were the days. :)

9 comments:

azam rashid said...

hahah aku suka yang geng baik/jahat balik nangis ngan kena rotan hahahah

ejad said...

depa amik lani dah jadi main paint ball namanya....

Hazwani said...

haha.. memang lucu.. tp itulah kenangan.. budak2 sekarang ni, kalau nak kata dorg heran pasal jiran pon, nak kasi keluar dh jadi tk selamat.. tak pasal2 kene kidnap la, ape la..

tiKa_AkiTa said...

dlu tyme kecik2 sy main perang2 gak.. besh guna caplong.. heheheh
peluru dia bley makan smbil2 main.. hehehehehhe dlu sy sowg je pompuan... yg len sume laki.. hehehehe
tp skrg.. bile jmpe balik mber2 lama... mmg malu gile

Hambali ® said...

Ajamz: Ganas tetap ganas. Tapi kalo kena tembak, tetap keriau.

Ejad: Tula pasai .... tapi paintball tetap tak sakit.

Wani: Dunia dah berubah. Nak biar budak-budak jalan2 pun dah riso skang ni.

Tika: Takpa jangan malu. Itula kenangan masa budak-budak.

Reyz said...

wah lama da xmen benda2 suma tuhhh

wansalleh said...

yusman, kakwan pun ada join gak main tembak/perang2 masa kecik2 dulu.. best ooo tp masa tu bila cemuih kena tembak, tukaq main masak2 pulak.. hahahaha.. habih kuih dan sayuq mak jadi bahan experimen masakan.. tp tulah, those were the days.. nowadays, mmg seriau gila kalau bg anak2 main luaq, takut 'hantu org' bawak pelari.. ya Allah, na'uzubillah..

shahriman said...

yus...ada lagi yg ubah suai senapang bemban tu..wak engko dgn bob...senapang depa pakai peluru batu..ubah suai pemetik kayu tu..bubuh kulit yg mcm lastik...
betoi2 nostalgia..tu belum lg main "TUJU AYAM"...keh keh...yg ni mmg xtreme..harap hang dpt review..pstu link ke FB

Fadzil topaN said...

klu ada videocam zaman dulu2, mesti best dpt tgk smpai skg..
tp senapang papan ni mesti ada pengasas org yg 1st cipta.. xtahula sapa.. hehehe