Sunday, March 18, 2007

life life life ....

Pernah tak sepanjang-panjang hangpa keja ni, hangpa hadapi time-time bilamana hangpa rasa demotivated sangat-sangat dalam kerja korang? Korang rasa malas, demotivated, tak bermaye, benci, tak sabor nak berambus etc etc. Aku rasa si Semah (haha sori la ye semah) penah rase camni. Agaknyela. Well that's what i feel rite now.

Terus terang aku katakan, lepas aku dapat surat pertukaran dari kedah ke penang (yang sepatutnya berkuatkuasa 1 Mac 07 tapi aku minta delay ke 1 April 07), aku rasa teramat-amat demotivated. Dengan cara pertukaran yang main faks sekeping surat (kot la nak call bagitau sikit), lepas tu dengan tarikh yang terlalu dekat (short notice) dan tanpa sebarang pihak pun tahu menahu pasal benda ni. Bukan setakat aku, tapi immediate bos aku pun tak diberitahu langsung pasai benda ni. Suma direncakan di HQ di putrajaya sana nu. Tup tup keluaq mai surat suruh p pindah. Sh*t ! Ntah cara keja mana la depa ni pakai.

Serius aku sangat-sangat jadi demotivated. Aku mai ke pejabat di kedah untuk bulan Mac ni semata-mata mai nak kemas barang dan buat la nota serah tugas lebih kurang dan surfing. Aku dah terlalu down, malas, etc etc etc untuk buat keja-keja pejabat ni disebabkan pertukaran yang tak ketahuan pangkal ni. Tak macam pertukaran aku masa dari Negara Kayangan ke Kedah dulu tu. Masa tu aku cukup bersemangat sebab aku tau pasaipa aku kena tukaq mai ke Kedah. Tapi takpala, ada masa kita ada naik turun dalam kehidupan kita. Sebab tu blog aku aku namakan "Life is Great" sebab aku rasa kehidupan aku ni macam ceriteranya. Macam-macam naik turunnya .....

Harap-harap lepas ni aku dpt bukak buku baru di Pulau Mutiara dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah SWT. Amin.

Woh. Cerita pasai Pulau Mutiara, aku baru p Penang hari Rabu lepas. Selain daripada p jalan-jalan tenangkan otak yang serabut ni, ada 2 objektif lain aku p sana termasuklah:
1. nak cari rumah di sana
2. bawak adik-adik dan wifey aku jalan-jalan sekali la sempena cuti sekolah

Well biasakla jalan-jalan, bawak depa p ronda-ronda penang, p pantai, pekena nasik kandaq, bawak wifey dan adik2 aku shopping (walaupun gaji tak masuk lagi ditambah dgn nak pindah lagi ni) dan aku rasa paling best sbb aku bawak wifey dgn adik-adik aku p tgk cerita Mukhsin. Waa serius ckp aku suka cerita tu. And it's recommended for everyone. Lagi elok kalo tgk dgn budak2 (i meant umoq 12-15 thn). Best. Enjoy. Yang paling penting, aku dpt lari dari kebosanan dan kemalasan dan ke"down"an akibat kerja aku dan aku dapat plak lari dari kebosanan tu dgn orang-orang yang aku sayangi. Sekurang-kurangnya dapatla menghappykan balik mood aku. Hohoho.

Happy wifey @ Nasik Kandaq Line Clear

Ateh Feri

Wuuu dah bleh peluk dah

Oh ya selain tu, aku p usha usha jugak tempat mana la aku nak dok nanti di Penang nanti. Kalau boleh aku nak dok sebelah pulau. Tak sanggup nak ulang alik tanah besaq - pulau hari hari. Cukup dah aku berulang Kangaq - Aloq Staq hari-hari selama setahun ni. Hmmm cari punya cari, dgn pertolongan member-member, dpt la satu rumah pangsa kat area2 dlm town jugak. Tak terdaya lagi nak dok kondo yang mencecah RIBUAN RM sebulan. Aku carik rumah biasakla dulu. Sewa dia ? Boleh bajet sendiri la kot. Kalau dah nama Bandaraya, musti sewa dia pun jenis Bandaraya jugak la kot hatta ianya hanya sebuah rumah pangsa ...

Kami balik hari Jumaat tgh hari dari penang. Nak dijadikan cerita, tgh on the way aku balik dan dah sampai di area Aloq Staq, tiba2 aku dengaq bunyi meletup dan habih suma cermin depan aku crack. Astaghfirullah. Habih retak cemin keta aku. Habih terkejut suma wife dgn adik2 dlm keta. Aku stop kat tepi, check apa yang patut. Pelik. Aku tak follow lori dan aku tak rasa ada benda (macam batu ka) yang hentak cemin tu tapi ah dah benda nak jadi. So lepas tu, aku nyalakan hazard light dan bawak ja keta tu pelan pelan ke Kangaq. Dengan kelajuan 30-40 km/j, dengan letih drive dari penang, pergh mmg menguji tahap kesabaran aku sungguh masa tu. Sampai sampai saja kat kangaq, terus antaq wifey dgn adik2 suma balik rumah dan terus p bengkel. Tinggal la keta tu kat bengkel. Dah terbayang-bayang RM yang bakal diberi pada cina buat cermin tu. Ya Allah besaq sungguh dugaanMu kali ni.




"ceminku retakkkkkkk seribu", siti nurhalizah

Hmmm forget about it. Anyway, kelmarin (Sabtu 17/3/07 ; selepas genap sebulan bernikah) we went to a private clinic in Kangaq and i've got another reason untuk aku berasa happy (dan cuak jugak). "Tahniah dan jangan lupa p register dan buat follow up kat klinik kesihatan cepat-cepat" said the doctor. Wuuuu

Hahahaha. It's confirmed oredi maaa.
Untuk ibu-ibu dan bapa mungkin dah faham dgn gambaq di atas.
Untuk yang tak paham tu, pandai-pandai hangpa la no ....

Lepas ni nak kena kerja kuat lagi lagi sbb dah nak prepare for "orang baru". Insyallah aku doa dan minta supaya semua selamat. Syukur pada Allah SWT atas pemberianMu. Semoga apa yang terjadi pada ketika sebenarnya hanyalah secebis ujian dariMu untuk Engkau menghamburkan lagi rahmat dan ganjaranMu.

As i said, my life is great. So, what about yrs?

11 comments:

jae said...

wah sme! tahniah, akan menjadi seorang ayah soon!! alhamdulillah, if you need any tips about parenting, aku boleh la bagitau apa aku tau sikit2, before tips parenting, tips pregnancy dulu hehehe..syabas sme n wife!

Liz said...

congratulations!!!!

shahril a.k.a acong said...

sme... tahniah sebab nak jadi bapak... nanti pindah penang call laa aku... hang ada no tel aku kan??? mai aku belanja hang makan kat penang pulak.... tak pun aku belanja hang makan kat kulim pun boleh.... apa apa hal jgn lupa call aku...

kama said...

congrats sme...

syerah&zainul said...

tahniah tembakkan anda mengena!!hehhehehe..leh kawan ngan anak syerah la cenggini.mesti due date dekat2.kompem besalin bulan sebelas ni kan:)

mudin001 said...

uish... banyaknya cerita dalam satu entri...
itulah kehidupan... :)

tahniah bakal jadi bapa!

payjal said...

Bro. sme, tahniah atas pernikahan hang dan bakal menjadi bapak. Hidup ni macam roda, sat kat atas sat kat bawah. Apapun orang cakap kalau bakal dapat anak ni, murah rezeki. Good luck bro.

Hany FF said...

lorh...dah jadi bakal bapa ke?
adeh..kenduri perelih bila nak buat ni. hehehe...nampaknya ada bakal 'orang ketiga' nak join sekaki ni..ekekek.

tahniah!

selamat bekerja di tempat baru.
jgn runsing. pasti ada hikmahnya!

p/s: skrg ni memang musim...semuanya nak segera. short notis. tu pun nasib baik ada notis. :P

faizura said...

walaweih...tahniah!tahniah!

SME ® said...

thanks atas doa / wish suma ...
dunno what else to say loh ...

tim'ots said...

tahniah no sme....hang nak jadik bapak dah...jangan hang dok tidoq memanjang dahle...kalah baby hang nanti