Haritu.
Gua ke masjid untuk bertarawih. Tapi terlewat. Sakit perut.
Di masjid, imam dah start semayang terawih. Tapi gua belum isyak. Jadi bila sampai, gua terus join saf dgn niat semayang isyak dan dengan mengikut imam yang berterawih.
Imam habis bagi salam selepas 2 rakaat. Dan gua ... sebab masih semayang isyak, dengan macam biasa gua teruskan isyak lagi dua rakaat.
Habis bagi salam. Ada mamat (or budak kot ... belasan tahun rasanya) mengesot kat gua. Dia tanya gua satu soalan.
"Awat abang semayang terawih 4 rakaat straight?"
Nak pitam gua rasa.
Gua explain slow-slow kat dia. Gua pun bukan pandai sangat. Gua bukan ustaz. Jauh sekali ulama. Tapi tak salah kita share ilmu secuit yang ada selagi ia bukan ilmu yang songsang.
Gua tarik nafas dalam-dalam.
"Dik, abg bukan semayang terawih lagi. Abg semayang isyak. Abg niat mengikut imam supaya dapat pahala berjemaah."
"Bila kita lambat ke masjid dan imam tengah bimbing solat, sebaiknya jangan kita pepandai bukak satu lagi jemaah di belakang imam tu sebaliknya kita masuk saja dalam tu. Dapat pahala berjemaah."
"Selalu orang kita, bila sampai masjid dan imam tengah semayang terawih dan dia belum semayang isyak, dia akan semayang isyak sorang-sorang di belakang. Kan rugi. Macam abang cakap tadi, seeloknya kita masuk saf dan niat semayang isyak mengikut imam. Insyaallah dapat pahala berjemaah"
"Oooo"
Ringkas saja mamat tu jawab sambil mengangguk. Insyaallah dia paham. Bagi gua, bagus budak ni sebab berani tanya. Jangan malu bertanya kalo nak berjaya dalam hidup. Dan bila ditanya, jangan pulak tak boleh nak kongsi ilmu yang kita ada walaupun kita sendiri pun hanya ada sekelumit ilmu saja.
Dan kami pun sambung terawih lepas tu.
Monday, July 30, 2012
Thursday, July 26, 2012
Duh
Dikhabarkan bahawa arakian habis gegak gempita seluruh warga alam maya pabila saja melihat akan betapa huduhnya logo sambutan hari kebangsaan negara kita yang ke 55 ini hendaknya.
Sayugia dinyatakan bahwa logo huduh ini (yang mungkin dibuat dgn microsoft word dan bendera copy paste dari internet) hanya layak diperakukan sebagai letterhead sahaja.
Aduhai, apakah sumpah yang menimpa negara kita? Di saat orang semakin membangun, kita semakin berundur.
Wednesday, July 25, 2012
Duit Saidina
Tuesday, July 24, 2012
Posa dah no ...
Dekat sebulan tak berupdate. Gua tadak idea. Terus terang cakap. Writer's block.
Bagi yang berposa, selamat berposa.
Dah 4 hari kita berposa. Haritu ahad lepas, gua balik kota indra kayangan. Berbuka bersama abag dan adik-adik. Gua pusing2 sekitar stadium utama, tapak pasar ramadan seperti tahun-tahun sudah. Gua nak cari makanan org perlis.
Sayang. Bagi gua, pasar ramadan kali ini, adalah amat menghampakan. Gagal.
Pertama. Banyak muka-muka baru. Kuali masih berkilat, tanda baru berniaga 2 hari. Ya mungkin as time goes by, banyak otai2 dah pencen. Pencen tak berganti. Jadi keluarlah muka-muka baru datang berniaga. Bagus berniaga ni.
Kedua: Bazar Ramadan kali ni juga gua rasa bertemakan ayam. Tema "Ayam Percik" agaknya dipilih sebagai tema pasar Ramadan kali ni. Bersepah-sepah ayam percik di sini yang mana semestinya tak semua yang sedap.
Gua pusing, gua pusing akhirnya terjumpa yang dihajati.
Apa gua dapat? Gua beli nasi ulam. Dijual oleh makcik otai. Ini gerai lama. Sejak dulu sampai sekarang ada saja gerai ni masa bulan posa. Dari harga dia seringgit sampai sekarang dah naik 3 ringgit. Nasi ulam ni berbeza dgn nasi kerabu. Nasi kerabu ada pakai kobis dan ada lauk (daging bakar etc etc) tapi nasi ulam tak.
Nasi ulam betoi-betoi pakai ulam. Daun seperti daun mengkudu, daun sekentut, daun putat, daun selom, bawang merah sikit serta ikan kering/ikan haruan/ikan masin yang dikisar/ditumbuk halus semuanya digaul sekali dalam nasi putih. Nasi yang digaul dgn ulam ni kemudian dimakan dgn sayoq keladi atau asam pedas keladi. Sapa-sapa nak beli lauk tambah dipersilakan la. Gua cuma beli gulai daging batang pisang sebagai tambah. CUkup umph. Bukak posa sampai 2 pinggan nasi.
Gua juga sempat beli "Pek Nga", satu lagi makanan tradisi perlis. Pek nga ni pendek kata lempeng. Cuma sekarn ni dah dipelbagaikan perasanya. Dulu Pek Nga mmg kosong. Sekarang ada macam-macam perasa. Dicicah dengan kuah daging atau dicicah dgn kuah durian atau juga dimakan begitu sahaja. Ianya tak menjadi halangan.
Ha tu saja la 2 menu tradisi gua jumpa. Gulai batang pisang ada jugak tapi lupa nak amik gambaq. ok tu ok tapi kurang umph sikit sebab pakai dapoq gas. Kalo dia pakai dapoq kayu lagi la best.
Bagi yang berposa, selamat berposa.
Dah 4 hari kita berposa. Haritu ahad lepas, gua balik kota indra kayangan. Berbuka bersama abag dan adik-adik. Gua pusing2 sekitar stadium utama, tapak pasar ramadan seperti tahun-tahun sudah. Gua nak cari makanan org perlis.
Sayang. Bagi gua, pasar ramadan kali ini, adalah amat menghampakan. Gagal.
Pertama. Banyak muka-muka baru. Kuali masih berkilat, tanda baru berniaga 2 hari. Ya mungkin as time goes by, banyak otai2 dah pencen. Pencen tak berganti. Jadi keluarlah muka-muka baru datang berniaga. Bagus berniaga ni.
Kedua: Bazar Ramadan kali ni juga gua rasa bertemakan ayam. Tema "Ayam Percik" agaknya dipilih sebagai tema pasar Ramadan kali ni. Bersepah-sepah ayam percik di sini yang mana semestinya tak semua yang sedap.
Gua pusing, gua pusing akhirnya terjumpa yang dihajati.
Apa gua dapat? Gua beli nasi ulam. Dijual oleh makcik otai. Ini gerai lama. Sejak dulu sampai sekarang ada saja gerai ni masa bulan posa. Dari harga dia seringgit sampai sekarang dah naik 3 ringgit. Nasi ulam ni berbeza dgn nasi kerabu. Nasi kerabu ada pakai kobis dan ada lauk (daging bakar etc etc) tapi nasi ulam tak.
Nasi ulam betoi-betoi pakai ulam. Daun seperti daun mengkudu, daun sekentut, daun putat, daun selom, bawang merah sikit serta ikan kering/ikan haruan/ikan masin yang dikisar/ditumbuk halus semuanya digaul sekali dalam nasi putih. Nasi yang digaul dgn ulam ni kemudian dimakan dgn sayoq keladi atau asam pedas keladi. Sapa-sapa nak beli lauk tambah dipersilakan la. Gua cuma beli gulai daging batang pisang sebagai tambah. CUkup umph. Bukak posa sampai 2 pinggan nasi.
Gua juga sempat beli "Pek Nga", satu lagi makanan tradisi perlis. Pek nga ni pendek kata lempeng. Cuma sekarn ni dah dipelbagaikan perasanya. Dulu Pek Nga mmg kosong. Sekarang ada macam-macam perasa. Dicicah dengan kuah daging atau dicicah dgn kuah durian atau juga dimakan begitu sahaja. Ianya tak menjadi halangan.
Ha tu saja la 2 menu tradisi gua jumpa. Gulai batang pisang ada jugak tapi lupa nak amik gambaq. ok tu ok tapi kurang umph sikit sebab pakai dapoq gas. Kalo dia pakai dapoq kayu lagi la best.